SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

badania białka

  • [...] wsp. przeprowadzili wiele badań które mają dużą wartość dla osób trenujących. Naukowcy nie próżnują i w końcu sierpnia 2018 r. pojawił się kolejny ciekawy eksperyment. Celem badania była ocena adaptacji mięśniowej pomiędzy protokołami treningu o niskiej, umiarkowanej i wysokiej objętości u mężczyzn mających doświadczenie w treningu siłowym. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3477 Data: 2018-11-20 07:37:14
  • Czy białko sojowe wpływa na cholesterol?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1095 Data: 2019-08-18 10:40:09
  • Gdybym miał coś zasugerować, to w pierwszej wielkiej piątce produktów dla sportowców znalazłyby się: magnez, potas, witamina D, kreatyna oraz białka serwatkowe. To nie znaczy, że inne witaminy, minerały czy suplementy są mniej ważne, ale niedobory akurat witaminy D występują powszechnie, podobnie jak potasu. Wnioski i zalecenia Niedobór witaminy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6214 Data: 2020-09-11 16:34:06
  • Do kawy przylgnęła etykietka napitku ułatwiającego odchudzanie. Z jednej strony wpłynęły na to doświadczenia pokoleń, z drugiej zaś badania naukowe, które udowodniły, że spożycie kawy faktycznie przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej. Jak się okazuje, najsilniej działają w tym kierunku zawarte w kawie kwasy, chlorogenowy i kawowy, których [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1485 Data: 2021-02-04 18:02:48
  • [...] dojść do powstawania niedoborów pokarmowych określonych mikroelementów. Oczywiście najlepiej wykorzystać, celem sprawdzenia, czego ew. może nam brakować, specjalistyczne badania laboratoryjne i wtedy po konsultacji z lekarzem, stosować suplementację pojedynczymi składnikami. Gdy jednak podejrzewamy, że ew. niedobory są niewielkie, być może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3852 Data: 2021-07-07 13:58:29
  • [...] obejmują zaciskanie zębów z uśmiechem przez kilka sekund, marszczenie ust i poruszanie nimi w lewo i prawo oraz przesuwanie powietrza od policzka do policzka. Co prawda badania na temat skuteczności ćwiczeń twarzy nie zawsze potwierdzają skuteczność, ale z pewnością nie są szkodliwe. Dlaczego więc ich nie spróbować? Już sam ruch sprawia, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 963 Data: 2021-11-10 15:44:49
  • Jakie są rodzaje ryżu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7135 Data: 2017-07-04 09:39:39
  • [...] od insuliny. Jest to więc bardzo ciekawa wiadomość dla osób mających problem z kontrolowaniem łaknienia i glikemią. WPC może pomóc uregulować te kwestie. Referencje, badania: Tina Akhavan i in. „Effect of premeal consumption of whey protein and its hydrolysate on food intake and postmeal glycemia and insulin responses in young [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1780 Data: 2020-10-23 11:46:46
  • [...] więcej niż kilku kilometrów było szkodliwe, ale naprawdę dobrze powinno się przemyśleć bieganie długodystansowe. Wcale nie jest ono zdrowe, jak powszechnie głosi się w Internecie. Referencje, badania, źródła naukowe: Edward Koźluk, Grzegorz Opolski Migotanie przedsionków https://podyplomie.pl/wiedza/wielka-interna/984,migotanie-przedsionkow

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2122 Data: 2021-09-08 12:49:52
  • Spirulina pochodzi z niebiesko-zielonych alg. Nazwa może odnosić się do wielu gatunków z rodzaju Arthrospira, a mianowicie platensis i maxima. Spirulina jest często używana jako wegańskie źródło białka i żelaza. Jest także źródłem wielu innych składników odżywczych i fitochemicznych. Niektórzy uważają, że dostarcza witaminę B12, ale w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1564 Data: 2022-05-22 14:23:06
  • [...] migdałów, polecam włączyć maślan sodu dostępny w formie suplementu diety. Znaczenie maślanu sodu dla jelit Wciąż poznajemy ludzki mikrobiom, a naukowcy cały czas prowadzą badania w tym kierunku. Maślan wspiera barierę jelitową, która zapobiega przedostawaniu się bakterii i innych drobnoustrojów do krwi. W ten sposób maślan może pomóc w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1417 Data: 2022-12-03 16:38:56
  • Rozpowszechnienie wiedzy o surowcu zielarskim Tribulus terrestris, czyli buzdyganku naziemnym, wśród konsumentów w cywilizacji zachodniej miało miejsce jeszcze przed narodzinami globalnego zainteresowania treningiem typu CrossFit. Używanie tribulusa jako suplementu zyskało popularność już w latach 70. i 80. XX wieku, mimo że w Ajurwedzie znany był [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1035 Data: 2024-01-30 08:34:38
  • Indeks glikemiczny i indeks sytości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Indeks glikemiczny (IG) jest czymś, co znają prawdopodobnie wszyscy, równie osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, osoby zdrowo się odżywiające, będące na diecie, a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Indeks glikemiczny vs indeks [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5535 Data: 2017-09-29 22:28:32
  • [...] chleba na kompozycję sylwetki nie był zbyt często badany. Naukowcy Bautista-Castaño I. i wsp. wzięli pod uwagę dane 2 213 uczestników z wysokim ryzykiem CVD z badania PREvención con DIeta MEDiterránea (PREDIMED), aby ocenić związek między zmianami w spożyciu chleba a przyrostem masy ciała i obwodu w pasie. Zwyczaje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4562 Data: 2019-06-04 09:37:07
  • Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd.  Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3134 Data: 2021-05-31 10:31:08
  • [...] silnie obniżone w grupie, w której najpierw trenowano wytrzymałościowo, a dopiero później siłowo. To miało znaczenie dla zmylenia osoby, która zapoznaje się z wynikami badania. Tak naprawdę szczytowe stężenie testosteronu na końcu wspomnianej sesji było i tak o 10% niższe, niż gdy najpierw trenowano siłowo, a dopiero później na bieżni. Nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1217 Data: 2022-11-03 18:10:11
  • Co daje picie kolagenu rybiego?

    Artykuł
    Suplementy

    Kolagen to powszechne białko w organizmach zwierząt, a jego specyficzna struktura i właściwości różnią się w zależności od miejsca występowania. Pierwsze organizmy wytwarzające kolagen prawdopodobnie pojawiły się już w erze prekambryjskiej, około 750-800 milionów lat temu. To czas, kiedy większość wielokomórkowych form życia zaczęła ewoluować. Do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 553 Data: 2023-07-06 10:28:09
  • Co najlepiej jeść i pić przy bólu gardła?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 473 Data: 2023-11-23 08:58:28
  • Czy soja obniża testosteron?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Hamilton-Reeves JM i wsp. przeprowadzili meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2455 Data: 2019-08-12 07:52:05
  • W uproszczeniu budowanie mięśni kojarzy się nam z treningiem i spożywaniem dużych ilości białka. Przypominając badania naukowe-optymalna ilość białka dla kulturystów budujących mięśnie wynosi od 2,3 do 3,1 g białka na 1 kg beztłuszczowej masy ciała. Podsumowanie i wnioski Suplementacja l-cytruliną na diecie niskobiałkowej, która prowadzona była [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2378 Data: 2020-09-24 09:10:57